Диференційна діагностика мезенхімальних пухлин тіла матки на основі вивчення імунофенотипів новоутворень - Shponka, I. S.; Goncharova, A. S. (Морфологія / Morphologia / Morfologìâ, 2011)
Морфологічна діагностика мезенхімальних новоутворень тіла матки є складною у зв’язку з поліморфізмом добро- та злоякісних процесів. Метою дослідження було розроблення комплексних диференційно-діагностичних критеріїв для вищевказаних пухлин на підставі вивчення показників експресії маркерів біологічних властивостей тканин. Ми встановили, що для діагностики гладком’язових пухлин з сумнівним злоякісним потенціалом доцільним буде використання в якості основних p53, Ki-67, ER, PGR та допоміжних p21, bax, VEGF, TSP-1, CD34. Для диференційного діагнозу лейоміом та ендометріальних стромальних пухлин необхідним є спектр маркерів, що складається з СD10, desmin, α-SMA, h-caldesmon, Ki-67. Для визначення ступеня атипії у пухлинах ендометріальної строми найбільш інформативною буде діагностична панель з Ki-67, p53, ER, PGR, а також cyclin D1. Питання гістогенеза високозлоякісних сарком краще за все допоможе вирішити комплекс з CD10, α-SMA, desmin, та h-caldesmon.