ВПЛИВ АНАЛЬГЕТИКІВ, АНТИДЕПРЕСАНТІВ ТА ЇХ КОМБІНАЦІЙ НА ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ АКТИВНОСТІ СТРУКТУР ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ТВАРИН З МОДЕЛЬОВАНОЮ ДЕПРЕСІЄЮ - Khomiak О.; Opryshko, V. (Морфологія / Morphologia / Morfologìâ, 2012)
Досліди проводились на безпородних кролях обох статей за допомогою нейрофізіологічних методів. Досліджувалась здатність анальгетиків, антидепресантів та їх комбінацій змінювати показники електрофізіологічної активності головного мозку за умов нормального функціонування центральної нервової системи та на фоні модельованої депресії. Встановлено, що в умовах патології мозку комбінація анальгетиків з амітриптиліном викликала активацію ретикулярної формації (РФ) та збільшувала збудливість дорзомедіального мигдалику (ДММ) в порівнянні з її дією у інтактних кроликів. Аналіз цих даних відносно резерпіну показав зміну знака збудливості на фронтальній корі (ФК), РФ (пригнічення на активацію), та зменшення у дорзальному гіпокампі (ДГ), або нівелювання ДММ підвищеної збудливості структур мозку під впливом цієї комбінації. Функціональні взаємовідносини поміж структурами характеризувалися підвищенням активуючого впливу РФ на ФК та депримуючого РФ на ДММ (збільшення аналгетичної активності) та зменшення гальмівного контролю ДГ на ФК (підвищення антидепресивних властивостей). Потрібно відмітити, що комбінація целекоксибу з амітриптиліном визивала меншу кількість змін збудливості структур головного мозку та інтрацентральних взаємовідносин між ними, що асоціювало з менш вираженою її знеболювальною активністю в порівнянні з комбінацією «мелоксикам + амітриптилін».